dissabte, 22 de gener del 2011

Formula de Banister

 

Si entrenem per aconseguir rendiment, i més encara, si un vol participar en competicions amb més o menys nivell, es necessiten com a mínim, tres sessions d'entrenament setmanals.

Hi ha plans amb aquest número gràcies als quals es pot aconseguir bon nivell: consten d'una sessió de fons suau, una altra una mica més curta a ritme alegre i una altra d'alta qualitat amb repeticions separades per temps de recuperació (les tan famoses "sèries") .

Nosaltres adoptem la fórmula d'Eric Banister, que compara diferents maneres d'entrenament en funció de la intensitat.

Per a això cal conèixer el nostre "ventall" de pols-la diferència entre el pols màxim i el de repòs-, així com el pols mitjà i la durada de la sessió.

Per exemple, si el teu pols en repòs és de 50 pulsacions per minut i la teva freqüència cardíaca màxima és de 180 pulsacions, el teu ventall seria de 130.
Suposem una sessió d'entrenament A, que ha durat 60 minuts, i en la que has tingut un pols mitjà de 140. La mitjana ha estat 90 pulsacions més que el repòs, 140-50. Es divideix entre el ventall de 130, el que dóna com a resultat 0'69, i es multiplica pels 60 minuts = 41'4.
Imaginem una sessió d'entrenament B, que ha tingut una durada de 40 minuts, amb mitjana de 165 pulsacions. Per tant calculem la mateixa manera: (165-50) / 130 x 40 = 35'3.

Segons la fórmula de Banister, la sessió d'entrenament A hauria estat més dura que la sessió B.

Font: Runner's World