dimecres, 23 de març del 2011

Aprèn a triar el teu calçat


Triar les sabatilles amb les que vas a córrer els pròxims centenars de quilòmetres no és una cosa banal. Una sabatilla adequada pot elevar a l'Olimp dels corredors.T'oferim els millors consells perquè corris còmode i res interrompi la teva carrera
A la cursa a peu hi ha tres fases, primer una d'impacte en la qual el taló xoca amb el terra, una segona de suport, on la planta del peu està en contacte amb el terra i la tercera fase que és la impulsió, que és quan els dits provoquen el desplaçament. La pronació es produeix quan en la segona fase: el peu es "s'enfonsa" cap a dins. La supinació és la reacció contrària, "enfonsament" cap a l'exterior, i la petjada neutra és en la que no es produeix cap enfonsament del peu, sent l'eix del desplaçament lineal.

Les sabatilles no han de quedar ni molt justes ni massa amples, aproximadament deu sobrar com mig centímetre entre el dit més llarg i la puntera. Si la sabatilla queda gran es poden produir desplaçaments que provoquin problemes d'ungles, falta d'estabilitat i impulsió, reescalfament ...


Una altra cosa a la qual no prestem molta atenció és el tipus de lligam que fem.Segons l'altura del nostre empenya ens podrà anar millor un tipus de lligam o un altre: en escala, creuats per fora, creuats per dins, saltant-nos alguns ullets, de manera que les sabatilles ens subjecten el peu correctament, sense causar pressions indegudes.

Mai has d'acudir amb pressa a una botiga especialista a comprar unes sabatilles. Has d'escollir un dia en què disposis de temps suficient per fer una bona elecció. Primer, explica al venedor tot el que t'hem explicat en el text d'aquest article, després deixa't assessorar i després no dubtis en provar un model i un altre fins que et trobis còmode. No deixis que la pressa et porta a una mala elecció o una lesió provocada perquè una sabatilla et estreny massa.

El primer que hem de tenir en compte a l'hora de triar una sabatilla és per què la utilitzarem, incidint sobretot en dues premisses: la superfície per la que anem a córrer i si les farem servir per entrenar o competir. Segons la superfície variaran les soles, amb claus per a la pista i el cross, amb relleu pronunciat per trail (muntanya), amb menys dibuix per entrenar en terra, asfalt o herba, o gairebé llises en el cas de les de competició en asfalt.

Un cop tinguem això clar passarem a analitzar la talla de la sabatilla. El calçat sempre cal provar-li en els dos peus, ja que és habitual tenir un més gran que un altre. Les sabatilles no han de quedar ni molt justes ni massa amples, aproximadament deu sobrar com mig centímetre entre el dit més llarg i la puntera. Si la sabatilla queda gran, el peu es mourà en l'interior, podent produir desplaçaments que provoquin problemes d'ungles, falta d'estabilitat i impulsió, reescalfament de les plantes, pelades i butllofes.

Pes i sexe, factors fonamentals
El tercer punt a tractar és el nostre físic, principalment el pes que tinguem i lògicament el nostre sexe, ja que sol haver diferències de formes, talles i colors entre els mateixos models d'home i dona, sense que unes siguin millors que les altres.Amb aquestes premisses triarem el model pel que fa a estabilitat, amortiment, flexibilitat i pes de la sabatilla, tenint en compte que a major grau de protecció, major pes.

La quarta característica a la qual s'ha de prestar atenció és el nostre tipus de petjada, és a dir, si som pronadors, neutres o supinadors. A la cursa a peu hi ha tres fases, primer una d'impacte en la qual el taló xoca amb el terra, una segona de suport, on la planta del peu està en contacte amb el terra i la tercera fase que és la impulsió, que és quan els dits provoquen el desplaçament. La pronació es produeix quan en la segona fase: el peu es "s'enfonsa" cap a dins. La supinació és la reacció contrària, "enfonsament" cap a l'exterior, i la petjada neutra és en la que no es produeix cap enfonsament del peu, sent l'eix del desplaçament lineal. Amb aquestes quatre coses clares podrem passar per la botiga especialitzada per a triar les nostres sabatilles. Com he comentat, anteriorment les provarem en els dos peus, i en el més llarg ens ha de sobrar com a mínim mig centímetre, i com a molt un i mig. Amb elles lligades ens ajustar a l'empenya sense arribar a ser molestes, ja que un empenya solt dóna problemes d'estabilitat.

Caminarem amb elles per la botiga per intentar notar la seva amortiment, estabilitat, flexibilitat i lleugeresa, i percebre si ens sentim còmodes i si tenen cap peça o defecte que ens pugui molestar.

Un altre detall que no pot passar per alt és que cal acudir després d'entrenar o quan ja portem un temps amb les nostres tasques quotidianes, doncs ja tindrem el peu dilatat. Una altra cosa important és portar a la botiga els mitjons que fem servir normalment per córrer i provar amb ells. Si fem servir plantilles correctores, aquestes encaixessin correctament en les sabatilles, llevant les que portin d'origen, sense que s'hagin de desplaçar dins. Si utilitzem aquest tipus de plantilles només ens hem de posar sabatilles neutres, ja que amb elles no necessitarem més correcció, llevat que ens ho indiqui un especialista (metge, podòleg, o protètic).

Un cop les tinguem, abans de començar a córrer és convenient provar per casa per començar a domar i al tercer o quart dia realitzar un trot suau amb elles per adaptar-les al nostre peu i ja estaran llestes per al seu ús (encara que hi ha gent que necessita estar quinze dies caminant amb elles abans de donar el "salt" a la cursa a peu).

Finalment, cal recordar-vos que les sabatilles no duren eternament, que un model d'entrenament estarà entre els 800 i 1.000 quilòmetres, depenent de les nostres característiques (pes i petjada) i el lloc pel qual entrenem. En el cas de les de competició la durabilitat es redueix a la meitat.

(Article pubicat a Runner's World)