dilluns, 28 de març del 2011

Per córrer millor, fer pesos és bàsic

Molts pensen que l’entrenament de força, més conegut com pesos, no és necessari per al corredor de fons, però completa la preparació i té grans beneficis. 
Per Agustí Chicón Janer, responsable tècnic del Run with us DiR

Gran part dels atletes de fons d’elit inclouen sessions amb pesos per treballar la hipertròfia muscular, de força màxima i/o força-resistència en els entrenaments. I és que a part de córrer, un bon treball al gimnàs, especialment a l’inici del programa d’entrenament, millora els resultats en el rendiment i les competències.
Aquests beneficis es concreten en un augment de la força i, en conseqüència, de la força-resistència, de manera que és possible tolerar una major càrrega de treball als entrenaments d’intensitat i permet guanyar velocitat. A més, contribueix a prevenir futures lesions.

RUTINES ADAPTADES A L’OBJECTIU
És important anar en compte amb la incorporació dels pesos a l’entrenament regular. El requisit primordial serà tenir clar que el nostre objectiu no és desenvolupar una gran musculatura o definir múscul, ja que es poden realitzar rutines poc adequades.
Tanmateix, és important planificar amb cura l’entrenament amb pesos tenint en compte el calendari d’entrenament general. En relació a aquest punt hi ha una forma d’estructurar l’entrenament: dividir-lo per cicles. En general, el primer cicle suposa un 60% del total de temps de la planificació, el segon cicle, un 30%, i l'últim 10% seria per al darrer cicle de la planificació (les 2-3 setmanes prèvies a la data de la cursa que estem preparant).
Una planificació dura normalment entre tres i sis mesos, i dividir-la d’aquesta manera clarifica i permet assimilar molt millor els exercicis.

• Al primer cicle o de càrrega, és quan farem més pesos, de 2 a 4 sèries (augmentant-les a poc a poc durant el cicle) amb 15 i 12 repeticions a cadascuna (disminuint-les progressivament mentre pugem el pes). Entrenarem pesos un màxim de 2 dies a la setmana.
• Al segon cicle s’ha de començar a disminuir l’entrenament. Es farà una sola sessió setmanal amb dues sèries al principi del cicle i una al final.
• Al tercer i últim circuit, el de competició, (durant les 2-3 setmanes prèvies a la cursa o la marca que estem buscant) desapareixen els treballs amb pesos.

Font: DiR Emotions